Klik hier voor het persbericht in PDF formaat


 
PERSBERICHT
Wat:  Concert David Blanasi and The White Cockatoo Performing Group
Waar: Katholieke Universiteit Brabant (KUB) te Tilburg
Wanneer: 8 juni 2000
Aanvang: 20.15 uur
Kosten: fl. 50,- per toegangsbewijs
Waar te bestellen: Via:  http://www.didgeweb.com   incl. routebeschrijving
Op 8 juni 2000  zal in de KUB in Tilburg een concert plaatsvinden van David Blanasi and The White Cockatoo Performing Group.
Deze unieke groep van Australische Aborigines hebben allen reeds een respectabele leeftijd bereikt en mede daarom zal dit concert speciaal en éénmalig zijn! Het concert begint om 20.15 uur en men kan kaarten bestellen á fl. 50,- en een routebeschrijving downloaden op de Nederlandse didgeridoo site: www.didgeweb.com
Wat:  Workshops didgeridoo en Aboriginal cultuur
Wanneer: 9 juni 2000
Waar / Tijd: Van 12.00 tot 15.00 uur in de ‘Tilburgse Dans- en Muziekschool’ en van 20.00 tot 23.00 uur in het ‘Centrum   voor Amateurkunst’ te Tilburg
Kosten: Fl. 150,- per deelnemer per workshop á 3 uur
Waar te bestellen: Via:  http://www.didgeweb.com   incl. routebeschrijving
Daarnaast zullen zij op 9 juni twee workshops verzorgen. Van 12.00 tot 15.00 uur in de Tilburgse Dans- en Muziekschool, en van 20.00 tot 23.00 uur in het Centrum voor Amateur-kunst te Tilburg.
Deze workshops kosten fl. 150,- p.p. en bestaan uit:
  • Uitleg over de Aboriginal cultuur en de achtergronden van het Aboriginal blaasinstrument ‘didgeridoo’
  • Demonstratie van ‘didgeridoo-master’ David Blanasi, alsmede een demonstratie zang en clapsticks door Jack Nawilill en David Yindili.
  • Een didgeridoo-solo door David Blanasi met uitleg over hoe dit te spelen.
  • Een uitleg over de verschillende speeltechnieken door Darryl Brown.
  • De groep deelnemers wordt vervolgens opgesplitst in drie groepen, zodat de deelnemers een meer individuele uitleg krijgen over de techniek.
  • Vraag- en antwoordronde.

Wie zijn David Blanasi and The White Cockatoo Performing Group?

Zij komen uit Arnhem Land op het Northern Territory van Australië. Zij zijn een familie groep, bestaande uit Aboriginal mannen van de Mialili taal groep. Hun corroboree (muziek, zang en dans) maakt deel uit van één van ‘s werelds oudste en onafgebroken artistieke tradities. ook is hun land de traditionele geboorteplaats van het Australische Aborigine instrument de didgeridoo. Een van de oudste mannen uit de regio is didgeridoo-master David Blanasi.

David Blanasi is een Wugularr stamoudste van de Mialili taalgroep, en wordt wereldwijd beschouwd als één van ‘s werelds grootste didgeridoo-spelers, met name ook door de Aborigines zelf! 
Hij begon met het bespelen van de didgeridoo op zeer jonge leeftijd, maar zijn ceremoniële kennis  en daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden hebben hem het grootste deel van zijn leven in Arnhemland gehouden.
Gerespecteerd vanwege zijn brede repertoire en muzikale kwaliteiten, begeleid door ceremoniële dans en zang, heeft hij gedurende drie decennia over de wereld rondgereisd en opgetreden.
In 1996 heeft Blanasi de ‘White Cockatoo’ opgericht en sindsdien met hen twee wereldtournees gecompleteerd. Van 1 tot 4 juni zullen zij optreden op de Expo 2000 in Hannover, Duitsland. Daarna zullen zij verder touren door Nederland, Duitsland, Zweden en Oostenrijk.

Senior Songmen Jack Nawilill en David Yirindilli

Jack Nawilill is geboren in the Maningrida community in Noord-Arnhemland op 12/05/1945.
Zowel Jack als David zijn Mialili en samen zijn zij de ‘senior song men’ voor de White Cockatoo/Manngalinj (bush-aardappel of wortel (yam)) Corroboree.
Hun gedetailleerde kennis van de corroboree zang en -verhalen, gecombineerd met hun talent in het rhytmische gebruik van stem en clapsticks, onderscheid hen als twee van Arnhem Land’s meest voortreffelijke en virtuoze oudere musici.
Omdat zij wereldwijd hebben opgetreden en tevens als stamoudsten ook zorg moesten dragen voor hun familie en voor de ceremoniële verantwoordelijkheden in hun thuisland, gecombineerd met hun gedetailleerde kennis van de corroboree liederen en verhalen, worden zij beschouwd als Australië’s nationale levende historische ‘schatten’.

‘White Cockatoo’ bestaat verder uit:
Tweede didgeridoo:  Darryl Brown
Traditionele dansers: Crusoe Gurdal
Horace Walla Walla